SCURT ISTORIC AL ȘCOLII GIMNAZIALE ȘERBĂUȚI

                                                                 Unitate cu personalitate juridică: Școala Gimnazială Șerbăuți
                                                       Structuri arondate: Școala Gimnazială Călinești; GPN Șerbăuți; GPN Călinești


                Școala Gimnazială Șerbăuți este amplasată în centrul comunei, cu acces la drumul judetean Suceava – Siret, la o distanță de 26 km de Suceava și respectiv 16 km de Siret. Referitor la evoluția administrativă a comunei Șerbăuți, menționăm faptul că aceasta a devenit comună în anul 2003, când s-a despărțit de comuna vecină, Calafindești. Localitatea Șerbăuți face parte din comuna cu același nume, ce mai cuprinde satul Călinești-Cuparencu. 

                Prima atestare documentară a localității Șerbăuți s-a făcut la 15 iunie 1431, într-un document emis de domnul Țării Românești, Alexandru cel Bun. Acesta ”întărea„ autoritatea unui dregător al său, Cupici, care va schimba moșia satului Catamareuți cu cea a satului Șerbăuți.

                Istoricul învățământului în satul Șerbăuți începe la sfârșitul secolului al XIX-lea (în jur de anul 1890). Primii elevi și-au desfășurat activitatea într-o clădire particulară, puțin spațioasă, iar din 1911 în actuala clădire a școlii vechi (8 săli de clasă și biroul directorului). Construirea primei școli din cărămidă s-a datorat în principal preotului Eugen Siretean, cu spirjinul familiei Kapri, a primarului David Rebenciuc și a susținerii venite din partea întregii comunități .     

                Deoarece până în 1919 cei mai mulți elevi învățau în limba ucraineană, aceștia foloseau clădirea școlii vechi, iar cei care învățau în limba română își desfășurau activitatea într-o clădire improprie. În perioada 1919 – 1948 tot învățământul s-a desfășurat în limba română și într-un local corespunzător. În urma reformei învățământului din 1948 s-a trecut la predarea în limba ucraineană pentru toți elevii, limba română fiind doar un obiect de studiu. Situația a ținut până în anul 1959, când limba română a devenit limba de predare și cea ucraineană obiect de studiu.

                Din 1969 limba ucraineană, ca limbă maternă, a fost scoasă din planul de învățământ dar s-a reintrodus pentru o parte din elevi la cererea părinților începând din 1990, situație care se menține și în prezent. Școala Șerbăuți are două locații: una veche, construită în 1911 și reabilitată în 2007 și una nouă, construită în anul 1982. Ambele locaţii au 15 săli de clasă, 1 bibliotecă și 1 cabinet de informatică. 

                Începând cu anul 2019, preșcolarii urmează cursurile într-o grădiniță nouă, iar în anul 2020 s-a dat în folosință un nou teren de fotbal. Misiunea școlii este să asigure o educație de calitate pentru dezvoltarea intelectuală, socială și orientarea profesională a elevilor în vederea adaptării socio- economice a tinerilor de azi.